10 intrebari pe care sa ti le pui inainte sa cumperi un aparat de sudura

 

Iata 10 intrebari esentiale pe care ar trebui sa ti le pui inainte de a porni la cumparaturi.

 

Ce tip de materiale doresc sa sudez?

Daca optezi pentru otel sau otel inoxidabil, poti alege fara retineri orice tip de aparat doresti, intrucat orice optiune se va dovedi eficienta. Totusi, cel mai potrivit ar fi un model MMA. In cazul in care materialul ce urmeaza a fi sudat este aluminiul, atunci indreapta-te negresit catre un aparat TIG.

Trebuie sa iau in calcul grosimea materialelor?

Raspunsul ar fi un categoric “da”. Pentru a obtine rezultatele dorite, trebuie sa tii cont negresit de grosimea a ceea ce urmeaza a fi sudat, precum si sa fii foarte atent la amperajul folosit si sa il reglezi de la 0 pana la valoarea optima. Daca nu procedezi in maniera aceasta, risti sa tai in loc sa sudezi.

 

Ce tip de electrozi sa folosesc, daca optez pentru tehnica MMA?

Acest lucru depinde de specificatiile tehnice, deoarece este foarte important sa nu suprasoliciti unealta, utilizand electrozi mai putin potriviti. Insa, ca informatie generala, poti folosi aproape in orice conditii electrozi de 2 mm.

 

Conteaza tensiunea de la priza atunci cand sudez?

Specialistii sunt de parere ca, pentru o eficienta ridicata, se impune sa asiguri aparatului o putere electrica la alimentare de 220 – 240V. Orice valoare inferioara intervalului precizat poate afecta performanta dispozitivului.

 

Unde il pot folosi: doar in aer liber sau si in spatii inchise?

Un aparat de sudura cu transformator se utilizeaza, de regula, afara sau in atelierele largi. Un model cu invertor iti garanteaza, in schimb, o flexibilitate ridicata, putand fi pus in functiune aproape oriunde.

 

Care sunt avantajele unui invertor?

In principiu, plusul unei astfel de dotari rezulta din randamentul crescut: consumul redus, calitatea ridicata a sudurii. Totusi, pretul poate presupune o investitie mai mare.

Merita sa verific dimensiunile produsului dorit?

Indiferent daca il folosesti in gospodarie sau ai nevoie sa il iei cu tine in diverse locuri, ideal ar fi sa optezi asupra unui aparat de sudura compact si care sa aiba o greutate redusa, pentru a fi usor portabil.

 

Cum imi dau seama de durata de viata a ustensilei?

In primul rand, un model traditional are o rezistenta mai mare in timp. In al doilea rand, merita sa verifici ca modelul sa vina cu protectie la supratensiune, supraincalzire si scurtcircuit.

 

Conteaza producatorul?

Orice ai dori sa cumperi, brandul este un indicator bun al calitatii. In consecinta, nu iti sugeram sa te opresti asupra firmelor fantoma.

 

Ce alte lucruri mai sunt necesare?

Toti cunoscatorii stiu ca nu poti suda in conditii optime fara un echipament adecvat. Drept urmare, iti recomandam sa achizitionezi un kit complet (cu manusi si masca, in principal), daca ai posibilitatea.

 

 

Back to Top