Cum functioneaza o masina de spalat cu presiune

Te-ai intrebat vreodata cum functioneaza o masina de spalat cu presiune si de ce murdaria care este atat de greu de indepartat manual, in ciuda detergentilor folositi, dispare imediat ce apelezi la aceasta alternativa?

Principiul de functionare al aparatului implica trimiterea apei sub presiune printr-o serie de mici deschideri/gauri, pentru a crea un jet lichid puternic, capabil sa inlature murdaria si mizeria de pe suprafatele dure ca: pereti, terase si chiar vehicule. Spre exemplu, curatitoarele cu presiune destinate uzului domestic sunt racordate la sursa de alimentare cu apa printr-un furtun atasat la o subpapa de admisie, care se gaseste pe partea exterioara a saibei. Este suficient sa pornesti aparatul ca motorul sa roteasca o placa oscilanta, inclinata la peste 3000 de rotatii per minut. Cea din urma transforma miscarea rotativa intr-una alternativa, adica sus-jos, astfel ca si pistoanele responsabile pentru atragerea apei in interiorul sistemului tehnic ajung sa se deplaseze intocmai.  Practic, ori de cate ori capatul larg al placii oscilante trece pe langa pistoane, exercita o forta asupra partii superioare a acestora, determinandu-le sa coboare. Pe de alta parte, atunci cand capatul subtire ajunge in dreptul pistoanelor, acestea revin la pozitia lor initiala.

Rezultatul? Pistoanele se umfla si atrag apa in pompa prin intermediul unei subpape cu sens unic. In momentul in care ele cad si incep sa apese asupra apei abia intrate in pompa, lichidul va iesi prin furtunul de evacuare cu o mare presiune. De fapt, apa se deplaseaza cu o viteza ridicata de-a lungul acestuia pana in momentul in care se loveste de declansatorul inchis in pistol: ramane blocata, iar activitatea motorului este intrerupta pana cand dispozitivul care provoaca suprimarea piedicii este tras de catre utilizator. Astfel, are loc canalizarea unui jet constant de lichid de inalta presiune, apa tasnind afara cu o viteza mare prin orificiul mic al duzei atasate.

Pe langa jetul de apa, curatitorul cu presiune poate folosi si substante abrazive sau detergenti, in asa fel incat sa ai garantia ca nu va ramane urma de acarieni sau alergeni pe suprafetele ce necesita igenizate. Si desi majoritatea dispozitivelor folosesc apa rece, a carei temperatura este egala cu cea a alimentarii, exista si modele care functioneaza cu apa calda. Cele din urma sunt foarte eficiente in indepartarea petelor uleioase si a grasimilor, precum si-n eliminarea resturilor vegetale/animale si a derivatilor din hidrocarburi. Iar acum ca stii care sunt principalele tipuri de masini de curatat si cunosti principiul de functionare al acestora, tot ce trebuie sa faci este sa acorzi o atentie deosebita specificatiilor produsului pe care doresti sa-l achizitionezi.

 

 

 

Back to Top